Kirurški in drugi posegi
Kirurške posege izvajajo v lokalni in v splošni anesteziji.

V urološki ordinaciji Tauro lahko pacienti izbirajo med različnimi posegi, ki jih bo, glede na prostorske in organizacijske možnosti, čez čas pričakovano več. Kirurške posege izvajajo v lokalni in splošni anesteziji. Ne glede na način anestezije vse posege opravljajo na istem mestu z uporabo dveh najmodernejših operacijskih dvoran. Skozi celoten postopek priprave, samega posega in po njem so ves čas pacientom na voljo informacije in pomoč osebja v obojestransko zadovoljstvo in zaupanje.

V lokalni anesteziji urolog mehansko loči zarastline med glavico penisa in prepucijem. Pred posegom namaže kožico penisa s posebno anestetično kremo, ki skoraj popolnoma pomiri bolečino med posegom. Poseg je namenjen prvenstveno majhnim otrokom, katerim starši niso mogli potegniti kožice prepucija čez glavico. Pri starejših pacientih je zraščenost kožice prepucija in glavice penisa tako izrazita, da mora urolog opraviti kirurški poseg v lokalni anesteziji.

Po posegu je pomembno, da od dva do tri dni spolovilo pacienti ali njihovi skrbniki vsaj trikrat dnevno izpirajo samo s sterilno fiziološko raztopino, da ne pride do ponovitve zarastlin, po dveh ali treh dneh pa zadošča izpiranje z vodo iz pipe ali izpod tuša. Poseg je običajno popolnoma uspešen in ga ni potrebno ponavljati.

Izraz pomeni kirurško odstranitev nadmodka, kar izbranim pacientom prinese zadovoljstvo in olajšanje, ker imajo težave, vezane na ta del genitalnega sistema. Zanjo se urolog odloči pri kronični bolečini v tem predelu kot posledici ponavljajočih se vnetij ali kot posledico nekaterih sistemskih bolezni.

Ker gre za dokaj delikaten poseg, kjer mora biti urolog še posebej pozoren, da ne poškoduje testisa oz. njegove prekrvavitve, je tudi trajanje posega nekoliko daljše (45 minut). Operacijo izvaja urolog v splošni anesteziji, po posegu pa običajno v mošnjo ni potrebno vstaviti drenažne cevke.

Prvi kontrolni pregled je naslednji dan, ko urolog ali sestra opravita prevez rane. Doma je priporočljivo, da pacient področje rane hladi s hladilnimi telesi in da vsaj nekaj dni počiva. Šivi na mošnji odpadejo sami, pacient pa si do zacelitve ne sme močiti rane.

V lokalni anesteziji urolog prereže frenulum, del kože prepucija, ki sega na spodnji strani glavice penisa navzgor do področja zunanjega ustja sečnice. Poseg opravljajo, če je frenulum kratek. Takšen frenulum lahko v erekciji povzroča ukrivljanje glavice penisa navzdol in bolečine pri spolnem odnosu. Operativni poseg priporočajo opraviti v predpubertetnem obdobju, saj je za fante pretrganje kratkega frenuluma med prvim spolnim odnosom običajno travmatična izkušnja.

Poseg traja okoli 15 minut, pacient lahko zapusti ambulanto takoj po opravljenem posegu, na kontrolni pregled urolog pacienta običajno ne naroči. Šivi kože na penisu odpadejo sami, običajno v 10 dneh.

Pri tem posegu, ki ga urolog običajno opravi v splošni anesteziji, tekočino iz okolice testisa odstrani, nato pa ovojnico te spremembe zašije okoli testisa, lahko pa jo tudi delno izreže. Po posegu urolog v mošnjo vstavi drenažno cevko, ki omogoča iztekanje tekočine (krvi in izločkov ovojnice moda) iz mošnje. Ekscizija hidrokele traja okoli 30 minut. Pacient gre lahko domov približno uro po končanem posegu. Doma je potrebno počivati in področje rane hladiti s hladilnimi telesi (hladilni gel, lahko tudi led, vendar ne neposredno na kožo!).

Urolog običajno odstrani drenažno cevko naslednji dan, ko je prva kontrola po posegu. Šivi kože odpadejo sami.

V splošni anesteziji, izjemoma tudi v lokalni anesteziji urolog odpre mošnjo in spremembo na nadmodku natančno izreže ter nato nadmodek rekonstruira. Po posegu vstavi v mošnjo drenažno cevko, ki omogoča iztekanje tekočine (krvi in izločkov ovojnice moda) iz nje. Ekscizija spermatokele traja okoli 30 minut. Pacient gre po posegu domov, doma pa mora počivati in področje operativne rane hladiti s hladilnimi telesi (hladilni gel, lahko tudi led, vendar ne neposredno na kožo!). Pacient gre lahko domov približno uro po končanem posegu.

Urolog običajno odstrani drenažno cevko naslednji dan, ko je prva kontrola po posegu. Šivi kože odpadejo sami.

V splošni anesteziji urolog naredi majhen rez na sprednji trebušni steni in poišče ter podveže razširjeno spermatično veno, ki odvaja kri iz testisa. Približno uro po posegu lahko pacient zapusti prostore ambulante.

Ker gre za manjši poseg, je tudi rehabilitacija po njem relativno hitra (teden ali dva). Kljub temu zdravniki priporočajo, da pacient še mesec dni ne napenja trebušne stene in da pazi, da operativne rane do zacelitve ne zmoči med umivanjem (priporočljivo je pokriti rano z vodoodpornimi obliži). Šive kože urolog ali sestra odstranita na kontrolnem pregledu čez približno 14 dni.

Zunanje ustje sečnice urolog razširi tako, da prereže sečnico in doda šive, ki preprečijo, da bi se zoženje ponovilo. Celoten postopek opravi urolog v lokalni anesteziji, zato gre lahko pacient takoj po koncu operacije domov.

Šivi, ki jih nastavi urolog, so resorbilni in zato odpadejo spontano v dveh tednih.

Poseg opravi urolog v lokalni ali splošni anesteziji. Obrezanje je lahko plastično ali radikalno. Pri plastičnem urolog odreže le del prepucija, tako da lahko njegov ostanek še pokriva glavico penisa, medtem ko po radikalnem obrezanju prepucij glavice penisa ne pokriva več.

Zelo priporočljivo je, da poseg opravi urolog, saj hkrati opravi tudi temeljit pregled zunanjih genitalij in tako občasno odkrije še kakšno dodatno patološko stanje, ki ga drugi specialisti kirurških strok ne opazijo.

Poleg estetskega dejavnika je treba upoštevati tudi možnost, da se zožitev ponovi. Zato npr. pri kroničnih vnetjih prepucija urolog predvsem skrbno odstrani okvarjen del prepucija, nato sledi estetski del operativnega posega in dokončni dogovor o radikalnosti posega.

Sam poseg traja okoli 20 minut, med posegom pacient pove operaterju, ali ga morda boli. Če se to zgodi, urolog doda še nekaj več lokalnega anestetika in s posegom počaka, dokler bolečina ne izgine.

Po posegu medicinska sestra zavije penis s sterilnim obkladkom, politim s sterilno fiziološko raztopino. Takšne obkladke je potrebno menjati 3 do 4-krat dnevno do zacelitve, kar pri zdravem moškem traja okoli 10 do 14 dni. Šivi kože odpadejo sami. Spremljajoča obolenja lahko podaljšajo celjenje tudi do treh tednov. V času celjenja lahko pacient začuti rahlo zbadanje in srbenje v področju operativne rane. Prav tako lahko traja še nekaj tednov, preden se glavica penisa prilagodi novemu stanju (brez zaščite), in v tem času nekateri pacienti navajajo poudarjeno občutljivost glavice. Lahko se zgodi, da se začne koža glavice sušiti in luščiti. Urologi takrat običajno priporočajo uporabo mazil (za občutljivo kožo), dokler se stanje ne popravi oz. pomiri.

Zapleti so zelo redki: krvavitev po posegu, zmanjšana občutljivost glavice penisa in začasno otekanje ali obarvanost spolnega uda.

Glede na kirurški pristop delimo operacije na :

  1. operacije s skrajšanjem penisa
  2. operacije s podaljšanjem penisa
  3. operacije z vstavitvijo proteze

Med urologi velja mnenje, da so operacije s skrajšanjem penisa primerne za paciente z ukrivljenostjo, ki ne presega 60 stopinj in kjer je dolžina penisa primerna. Med temi tehnikami so najpogostejše tiste z izrezanjem dela tunike albuginee na konveksni strani pravokotno na penis (Nesbit) ali v smeri penisa (Yachia). Možna je tudi operacija v lokalni anesteziji samo s šivanjem na konveksni strani penisa, ki ustvari gubice pravokotno na penis, brez rezanja tunike albuginee (plikacija).

Operacije s podaljšanjem penisa so vse vezane na vstavitev vsadka na konkavni strani penisa (na mesto samega fibroznega plaka). Dandanes vsadke z veno ali z mišičnimi ovojnicami zamenjujejo novejši materiali, vzgojeni v laboratorijih, ki jih telo ne zavrača.

Vstavitev proteze je indicirana pri pacientih, ki imajo poleg ukrivljenosti penisa tudi erektilno disfunkcijo, ki je ni bilo moč zdraviti z zdravili.

V urološki ambulanti Tauro trenutno izvajajo vse kirurške tehnike razen vstavitve penilne proteze.

Urolog opravi ta poseg v splošni anesteziji, poseg pa traja okoli ene ure. Zaradi preprečevanja pooperativne fimoze in zaradi možnega otekanja končnega dela prepucija (ki pokriva glavico penisa) se urolog lahko med operacijo odloči tudi za cirkumcizijo.

Po posegu gre lahko pacient domov po dveh urah, prvi prevez pa urolog opravi po dveh dneh. Pacient se mora 6 tednov izogibati spolni aktivnosti. Prva dva dni je treba penis hladiti zaradi otekline, ki lahko dodatno pojača bolečnost po posegu. Šivi na koži penisa odpadejo sami.

Kirurško prestavitev moda iz nenormalne lege (iz dimeljskega kanala, trebuha ali podkožnega maščevja trebuha) v mošnjo izvaja urolog v splošni anesteziji. 

Najprej naredi rez na sprednji tebušni steni v višini dimelj in poišče nespuščen testis. Po prekinitvi kremasterične mišice in odstranitvi eventualne dimeljske kile naredi v mošnji nov prostor za modo. To stori tako, da prereže kožo mošnje in pod njo raztegne eno od ovojnic testisa in naredi žep. Vanj nato vstavi modo in ga fiksira s šivom. Šivi kože na mošnji in na trebuhu urolog zašije običajno s šivom, ki odpade sam.
Po posegu mora pacient zavoljo možnih zapletov zaradi splošne anestezije počakati dve uri, potem lahko gre domov.

Doma je treba paziti, da pacient operativnih ran ne zmoči. Naslednji dan opravi kotrolni pregled pri urologu, ki pregleda rano in se s pacientom ali s skrbnikom dogovori o datumu naslednjega kontrolnega pregleda.

Prekinitev semenovodov je poseg v lokalni anesteziji, ki je kratek, praktično neboleč in zelo učinkovit. Pred posegom mora imeti vsakdo, ki se odloči zanj, po slovenski zakonodaji, dovoljenje komisije 1. stopnje za prekinitev nosečnosti. Informacije o najbližjem mestu, kjer lahko pacient odda vlogo za vazektomijo, lahko pacienti dobijo pri najbližjem ginekologu.

Po končani operaciji gre pacient takoj domov, šivi, ki jih ima na mošnji, pa odpadejo spontano. Pooperativnih zapletov pri tej operaciji praktično ni, nekatere paciente le nekoliko moti, ker so v mošnji še tipni šivi, s katerimi urolog podveže semenovoda. Izjemoma se lahko tudi zgodi, da se v mošnji nabere nekaj krvi kot posledica same operacije, vendar to pacientom običajno ne povzroča resnih težav.

Po posegu urologi priporočajo, da pacienti do naslednjega kontrolnega pregleda (običajno čez mesec dni) nekajkrat ejakulirajo, nekaj dni pred njim pa morajo opraviti kontrolni spermiogram (analizo semenske tekočine). Šele ta dokončno potrdi, da je bil poseg uspešen in da pacient ni već ploden

Estetska korekcija malih sramnih ustnic je operativni poseg v lokalni anesteziji, kjer zdravnik operater zmanjša male ustnice, ki so lahko povečane zaradi različnih razlogov.

Trenutno sta v svetu upeljani dve kirurški tehniki – izrez v celotni dolžini ustnic ali klinasti izrez ustnic. O načinu zdravljenja in prednostih ter slabostih vsake izmed metod se pacientka pogovori z lečečim urologom.

Operacija traja okoli 30 minut, je neboleča, vendar pa je apliciranje anestetika v področje ustnic v področju vhoda v vagino lahko neprijetno. Urolog po odstranitvi odvečnih delov ustnic rani zašije z šivi, ki spontano odpadejo v dveh tednih. Po operaciji gre lahko pacientka takoj domov.

Poseg je priporočljivo načrtovati tako, da ne sovpade z mesečnim perilom pacientke, ker lahko v nasprotnem primeru pride do okužbe operativne rane in zato do podaljšanega celjenja. O natančnem datumu se pacientka lahko pogovori z urologom, ki bo poseg opravil.


Možen zaplet operacije je nevralgija oz. pretirana občutljivosti v področju operativne rane, kar se zgodi zaradi draženja oz. poškodbe ene ali več kožnih vej, ki oživčujejo male sramne ustnice.

V lokalni anesteziji vam lahko zdravnik odstrani spremembe na koži, ki paciente bodisi motijo ali pa jih skrbi, da bi lahko bile spremembe nevarne za njihovo zdravje. Po potrebi lahko zdravnik odstranjeno spremembo pošlje na histološki pregled.

Kot druga linija zdravljenja erektilne disfunkcije lahko urolog predlaga nekaj vrst zdravil, ki jih lahko injicira v sam penis in s tem povzroči nastanek erekcije. Le-ta traja do nekaj več kot pol ure in zato zadostuje za normalen spolni odnos. 

 

Ob obisku pri urologu, le-ta pacientu predstavi zdravilo in mu demonstrira injiciranje samega zdravila. Ob zadovoljivi erekciji se s pacientom dogovorita za naslednji obisk. Takrat si sam injicira zdravilo, urolog pa mu ob tem pomaga z nasveti in skrbi, da poteka injiciranje pravilno. Urolog mu po končani aplikaciji predpiše zdravilo, ki ga lahko pridobi v lekarni.

Vprašali ste
Pozdravljeni,  operacije povečanja penisa v naši ordinaciji...
Pozdravljeni,  najprej naj vam jasno sporočim, da so zdravila namenjena izključno zdravljenju težav, ki bi jih lahko povezali s povečano prostato ali preprečevanju možnih zapletov, če bi šlo za obolenje, ki bi dolgoročno škodilo bolniku, če ga ne bi zdravili. Vprašanje, ki ste mi ga postavili je preobširno za enostaven in kratek odgovor. Priporočam vam pregled pri urologu zaradi ocene potrebe po zdravljenju in pogovora glede vaših težav in pričakovanj. S spoštovanjem. ...
Pozdravljeni,  cirkumcizijo, če je potrebna, ne priporočam pred...