Bolezni mod
Obolenj in bolezenskih stanj mod je v vsakdanji klinični praksi veliko.

Moda so parni organ oz. spolni žlezi, ki ležita v kožni mošnji v mednožju, kjer je temperatura nižja, kar omogoča normalen razvoj semenčic. V modih se ustvarja tudi velika večina moškega spolnega hormona testosterona. Vsakega od obeh mod obdajajo tkivne ovojnice, ki ju obdajo med embrionalnim razvojem, ko se iz telesa spustita skozi trebušno steno in dimeljski kanal v mošnjo. Ob modih sta nadmodka, ki sta pravzaprav sistem semenskih cevčic, kjer semenčice dokončno dozorijo.

Bolezni mod in penisa delijo na tumorje, okužbe, razvojne nepravilnosti, v področju mod pa obravnavajo posebej še varikokelo, hidrokelo, spermatokelo in torzijo moda.

Fotografija

Najpogostejša razvojna motnja je nezadosten ali neprimeren spust moda, govorimo o retiniranem ali ektopičnem modu (po vrstnem redu). V obeh primerih je potrebno modo kirurško »spustiti« v mošnjo (orhidopeksija), izjemno redko se spust v mošnjo zgodi spontano. Če je modo premakljivo (mobilno), tako da se večino časa nahaja višje v dimeljskem kanalu (čeprav ga je možno potegniti v mošnjo), se urolog prav tako odloči za že opisano operacijo. 

Če te operacije urologi ne opravijo, se lahko kasneje pojavijo težave, kot sta neplodnost in redko maligna sprememba moda.

Med razvojem genitalnega sistema se lahko zgodi, da modo ne zraste (ageneza), še redkeje pa nastane 3 ali več mod.

Zelo redko je modo organ, kjer se v osnovi razvije okužba (npr. mumps); največ okužb in vnetij nastane zaradi vnetja v področju nadmodka, ki se nato razširi na modo. Stanje zahteva takojšnje antibiotično zdravljenje in druge ukrepe, ki zmanjšajo vnetje, sicer lahko pride do resnih zapletov, tudi do uničenja moda ali sepse.

Tako benigni kot tudi maligni tumorji mod so relativno redki. Maligni tumorji, ki jih po histološki sestavi delijo na več vrst, so v zadnjih desetletjih postali zelo dobro ozdravljivi, celo v napredovali fazi z zasevki po telesu. Zdravljenje se je bistveno izboljšalo z odkritjem nekaterih zdravil, ki omogočajo, da so nekateri maligni tumorji danes ozdravljivi.

Velika večina malignih tumorjev mod je iz germinalnih – zarodnih celic moda. Pojavnost teh tumorjev je do 6 primerov na 100000 moških letno. Začetno zdravljenje je kirurško, z odstranitvijo obolelega moda, nato pa mora pacient opraviti še dodatno diagnostiko zaradi izključitve zasevkov drugje v telesu in nato lahko prejme dodatno kemoterapijo in/ali obsevanje. Ti tumorji običajno rastejo zelo hitro in zasevajo, najpogosteje v pljuča, bezgavke in možgane. Nekatere oblike tumorjev rastejo celo tako hitro, da se prostornina samega tumorja podvaja na mesec dni.

Razširjeno vensko žilje, ki odvaja kri iz moda, je poleg estetske lahko tudi funkcionalna motnja. Teorij o nastanku te motnje je več, največkrat pa strokovnjaki povezujejo spremembo z motenim odtekanjem venske krvi v telo. Varikokela lahko povzroči upočasnjeno rast in razvoj moda, v odrasli dobi pa jo strokovnjaki povezujejo tudi z neplodnostjo pri moških. Zdravljenje je kirurško, tako da urolog razširjene vene podveže, bodisi v področju trebušne stene ali redkeje v mošnji.

Nabiranje tekočine v mošnji, ki nastane zaradi slabšega odtekanja limfe iz področja moda ali okolnih tkiv, imenujemo hidrokela. Sama sprememba ni boleča, zaradi velikosti pa lahko pacienta moti. Včasih je lahko hidrokela znak za resnejše obolenje, še posebej, če nastane v relativno kratkem času (v enem ali dveh mesecih). Hidrokelo urolog odstrani s kirurškim posegom v splošni anesteziji.

Izraz je rezerviran za razširjene, cistično povečane semenske vode v nadmodku, ki nastanejo zaradi zapore pretoka skozenj. Sprememba je neboleča in običajno raste zelo počasi. Za kirurško odstranitev se pacienti odločajo predvsem zaradi estetskih razlogov (včasih lahko postane prevelika).

To je urgentno stanje, kjer se modo zavrti okoli svoje osi in to privede do zaprtja žil, ki ga prehranjujejo. Klinično se stanje kaže z nenadno in hudo bolečino v področju moda, področje pa je največkrat otečeno, modo je lahko tudi dvignjeno v zgornji del mošnje.

Torzija je lahko delna (180-stopinjska rotacija) ali popolna (360-stopinjska rotacija ali več).  Več kot polovica vseh pacientov s torzijo je adolescentov, med 12. in 18. letom starosti.

Urolog poskuša pomagati z derotacijo (z vrtenjem moda v nasprotno smer kot je modo zavrteno) pri prvem pregledu ali pa modo zavrti v osnovni položaj v splošni anesteziji. Slednji postopek je kirurški in pri njem urolog prereže ovojnice moda in preveri stanje samega moda. Če traja zapora pretoka krvi v modo predolgo (več kot 4 ure pri 360-stopinjski torziji), modo odmre in urolog je takrat primoran takšen testis odstraniti.

Podatki iz študij so pokazali, da imajo dečki po torziji lahko težave s plodnostjo v odrasli dobi.

Vprašali ste
Spoštovani! Najverjetneje spremembe na penisu niso nevarne, vsekakor...
Pozdravljeni,  močenje postelje pri vaši starosti ima več...
Pozdravljeni,  verjetno imate ponavljajoče vnetje smenskih vezikul....