Starostni hipogonadizem
Normalno je, da spolna moč moških z leti upada. Če spolna moč upade prezgodaj, urologi to ocenjujejo kot nenormalno in stanje zdravijo.

Starostni hipogonadizem (angl. »late-onset« hypogonadism) je pomanjkanje spolnih hormonov v telesu in je posledica različnih stanj in bolezni. Pri moških lahko govorimo o pomanjkanju testosterona, moškega spolnega hormona, ki ga v 95 % proizvajata obe modi. Pomanjkanje lahko povzročijo vzroki na nivoju ustvarjanja hormona v modu (primarni hipogonadizem) ali zaviranje nastanka hormona zaradi zunanjih vzrokov (sekundarni hipogonadizem). Pozno nastali (ang. late-onset) hipogonadizem je posebna oblika hipogonadizma pri moškem, ki je imel normalen spolni razvoj (puberteto) in ima normalne spolne značilnosti moškega (sekundarni spolni znaki – poraščenost, normalno razvita spolovila).

Tipično se kaže to bolezensko stanje s padcem libida, erektilnimi motnjami, depresijo, izgubo kostne mase, vročinskimi valovi, izgubo normalne telesne poraščenosti, izgubo volje …
Če ima moški več naštetih znakov in simptomov, potem je zelo verjetno, da gre za hipogonadizem.

To bolezensko stanje odkrivamo z laboratorijskimi preiskavami. Če ima pacient normalne sekundarne spolne znake, je potrebno dvakrat odkriti nizko vrednost testosterona na tešče (zjutraj do 11. ure), ob tem je priporočljiva tudi analiza prostega testosterona. Pri  hipogonadizmu v odrasli dobi, ki je že bil diagnosticiran, je potrebno tudi merjenje kostne gostote.

Zdravljenje pozno nastalega hipogonadizma poteka po končani diagnostiki. Običajno se urolog z pacientom dogovori bodisi za injiciranje testosterona na okoli 12 tednov v mišico, bodisi za vsakodnevno mazanje določenih delov kože s posebnim mazilom, ki vsebuje moški spolni hormon. Nobeden od načinov ni idealen, zato se urolog in pacient po dogovoru skupaj odločita, kako se bosta lotila težave.

Vprašali ste
Spoštovani, spremenjena struktura v levem modu je najverjetneje...
Spoštovani! Po informacijah, ki ste mi jih poslali, sklepam, da imate že kolonizirano sluznico sečnega mehurja. Le ta lahko vsekakor povzroča težave pri uriniranju, ki jih imate. Svetujem vam pregled in dogovor z infektologi o možni eradikacijski terapiji z antibiotikom oz. poskusu eradikacijske terapije z namenom odstranitve bakterije iz sečil. Z zdravljenjem tovrstnih okužb se v Sloveniji ukvarjajo prvenstveno infektologi. Svetujem vam, da ponovite izvid UZ trebuha. Glede na vašo starost je verjetnost, da imate tumor v sečnem mehurju zelo majhna oz. nična. Lepo vas pozdravljam! ...
Pozdravljeni,  pitje kave ni povezano z stanjem vaše prostate,...