VPRAŠALI STE
05.09.2019|13:07|Des
Epididimitis

Spoštovani,

Obračam se na vaš portal zaradi svoje izkušnje z epididimitisom. Vse skupaj se je začelo z bolečino v desnem testisu čez dan in potem močno bolečino ponoči in nato s krvjo v urinu naslednje jutro..pred tremi tedni. Po obisku urologa tisti dan, so z ultrazvokom ugotovili, da ni abscesov v ali ob testisu in me poslali z amoksiklavom in analginom domov. Opozorili so, da se to ne zdravi hitro in naj zdržim. Po šestih dneh je prišlo do močnega poslabšanja, analgin več ni pomagal, bolečine so bile neznosne. Po ponovnem obisku urologa me hospitalizirajo, predpišejo garamicin, ki sem ga prejemal preko infuzije 6 dni v bolnici skupaj s proibolečinskimi injekcijami naklofen, nato se tri dni tako, da so me vozili na infuzijo antibiotika, od doma. Istočasno sem še vedno jemal amoksiklav. Vrednost crp je od dneva hospitalizacije do konca terapije (pred 5 dnevi) padla iz 87 na 15, ko so me poslali domov skupaj z ciprinolom, ki sem ga prejel za 5 dni. Danes je zadnji dan, ko še vzamem ciprinol a stvari še vedno niso urejene. Oteklo modo sem skozi hladil z obkladki, izogibal sem se kakršnegakoli napora (razen nujno gibanje), oteklina je sicer zelo zmanjšana a še vedno prisotna. Občasno se pojavi pekoča bolečina tik ob stiku penisa s trupom nad obolelim testisom. Istočasno se pojavi bolečina, za katero težko opišem lokacijo. Možno, da je bezgavka, možno, da je "kanal" proti ledvici na isti strani kot je obolelo modo.

Torej, na vas se obračam, ker me skrbi, da po treh tednih treh različnih antibiotikov in analgetikov, zadeva še vedno ni izginila oz še vedno se pojavlja bolečina in občutljivost moda. Trikrat sem bil na ultrazvoku v treh tednih vendar so vsakič pregledovali le testis in ničesar drugega. Lahko gre ob vsem tem še za kaj drugega ali so to le simptomi hudega vnetja, ki sem ga doživel? Naj povem še to, da pri meni ni šlo za okužbo s klamidijo ali gonorejo temveč za uroinfekt, katerega posledica je bil epididimitis.

 

Hvala in lep pozdrav

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Najprej naj vam povem, da ni epididimitis posedica uroinfekta ampak gre za obratno sliko. Torej v osnovi gre za uroinfekt s katerega se potem razvije tudi vnetje nadmodka. Načeloma poteka zdravljenje vnetja nadmodka 15 dni, vsaj po uroloških smernicah. Ker ste moški, bi vam svetoval, da opravite dodatno diagnostiko, prvenstveno uretrocistoskopijo in verjetno ste že opravili UZ trebuha. Če prve preiskave (endoskopski pregled sečnice in sečnega mehurja) še niste opravili lahko to opravite v naši ordinaciji. Hkrati se vam opravičujem za pozen odgovor in vas lepo pozdravljam!

PREBERITE ŠE