VPRAŠALI STE
05.08.2016|15:49|Anči
Vnetje sečil

Pozdravljeni! Stara sem 20 in letos januarja sem prvič imela vnetje mehurja. Dobila sem primotren 2x2 za 5 dni in se je pozdravilo. Isto se mi je ponovilo marca, spet sem dobila primotren in spet je bilo bolje. Po tem sem začela piti brusnični sok iz lekarne in čez dan sem spila več kot 2 litra tekočine. Pa se je vnetje vseeno maja ponovilo. Izvid je bil negativen, v urinu ni bilo baktrij, peklo me je pri uriniranju, in imela sem bolečine v spodnjem delu trebuha, sploh takrat, ko je bil mehur poln. Dobila sem 2 škatli primotrena. Ker ni bilo nič bolje, sem šla nazaj k zdravniku, tokrat so v urinu bile prisotne bakterije in dobila sem amoksiklav za 7 dni. Po koncu jemanja je bilo bolje, a še vseeno ne v redu. Izvid urina je bil normalen, ampak še vedno me je peklo pri uriniranju. Zdravnik me je poslal domov z napotnico za ultrazvok, ki ni pokazal nobene nepravilnosti. V lekarni sem dobila Canephron, ki ni imel učinkov, in brusnične tablete. Naenkrat se je barva urina spremenila- bil je zelo temen, čeprav spijem dosti tekočine, dobil je tudi zelo neprijeten vonj po (mislim da) amoniaku. Šla sem nazaj k zdravniku, kjer so ugotovili, da so v urinu spet bakterije. (Ves ta čas- torej od maja do avgusta me je mehur bolel, včasih bolj, drugič manj, peklo me je pri uriniranju.) Dobila sem primotren, po treh dneh sem šla nazaj na kontrolo, v urinu ni bilo bakterij, vonj in barva sta se le za malenkost izboljšali, bolečina in pekoč občutek ne. Potem sem dobila amoksiklav, ki pa mi sedaj, po dveh dneh še ni pomagal.

Jemljem KT Yaz 10 mesecev. Ginekolog me je pregledal, naredil uz in bris- s tem ni težav. Vedno po spolnem odnosu uriniram.

Kaj bi lahko bil vzrok bakterijam v urinu? Zakaj mislite, da me mehur boli in peče pri uriniranju, če se na izvidu urina nič ne vidi? Vsakega nasveta bom hvaležna.

Najlepša hvala za odgovor

 

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Pozdravljeni, 

težave, s pogostimi okužbami spodnjih sečil, so dokaj pogoste pri mladih dekletih in običajno ne najdemo organskih razlogov zanje. Običajno težave z okužbami spontano izginejo v dveh ali treh letih.

Kar se bolečin pri uriniranju tiče, morate biti zelo previdni, da se ne vdate prepričanju, da za vsako bolečino stoji vnetje sečnega mehurja. Zato svetujem pregled pri ginekologu in po potrebi pri ortopedih (če imate težave s hrbtenico). Urologi lahko opravijo cistoskopijo, da se prepričajo o odsotnosti težav v spornjih sečilih. Zato tudi odsvetujem prejemanje antibiotika, kar tako, za vsak slučaj....saj to sproža nastanek rezistenc bakterij na antibiotike.

Bakterije so pri ženskah normalno prisotne v urinu pri 20 ali 30 % populacije kot posledica kratkih sečnic, ki jih imate ženske. Življenje z bakterijami v urinu pri ženskah, ki imajo tudi druge zdravstvene težave, ki omogočajo ponavljajoče okužbe sečil, je pa včasih lahko naporno. Zato je potrebno izključiti druga obolenja ali patološka stanja, ki bi lahko sodelovala pri okužbah sečil.

S spoštovanjem.