VPRAŠALI STE
29.12.2019|16:48|Marko
operacija (zmanjšanje) prostate

Zdravo!

Že nekaj let imam povečano prostato (90 cm3), zadnji PSA: 5,14/0,74, jemljem Combodart. Biopsija in MR: vse OK. Poleti sem doživel zastoj urina, rešil kateter za 1 dan, nato vse OK. V katerih primerih se odločite za operativno zmanjšanje prostate oziroma ali je to zame (starost 54 let)? Kaj so plusi in kaj so minusi morebitne operacije? Kaj so še druge možne rešitve? lp Marko

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani,

Glede na velikost prostate bi po uroloških smernicah bilo pri vas potrebno opraviti adenomektomijo- popolno odstranitev centralnega dela prostate, ki je pri vas verjetno vzrok za težave. Glede na vrednost PSA za samo velikost prostate niti ni patološka. Če ste ob tem opravili tudi biopsijo prostate in MRI, potem ne vidim nikakršnega razloga za negotovost. Če ste že imeli zastoj urina, potem obstaja velika verjetnost, da se vam bo težava ponovila v prihodnosti. Vsekakor je potrebno prej oceniti dejansko urološko stanje z vprašalnikom IPSS.

Kot rečeno bi zaradi velikosti prostate bilo potrebno pri vas prvenstveno opraviti adenomektomijo, kot pa transuretralno receksijo oziroma transuretralno purizacijo z laserjem. Morebitna operacija lahko pri vas privede do nastopa retrogradne ejakulacije, torej dejstva, da se pri ejakulaciji med spolnim odnosom semenska tekočina ne izloči preko sečnice ampak se vrne nazaj v sečni mehur.

Transuretralna resekcija je kljub vaši velikosti prostate še vedno možna, vendar se o tem lahko pogovorite z vašim lečečim urologom.

Lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE