VPRAŠALI STE
14.11.2016|13:42|Anita
Pesek oz. kamen sečil

Spoštovani,

imam vprašanje za Vas, za vaš cenjeni odgovor se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Imam vprašanje in sicer že 14 dni me boli v spodnjem levem delu pod trebuhom oz. trebuh (verjetno secovod), občutek je pekoč, zbadajoč na rahlo oster. Bolečina je znosna, ni močna, vendar je moteča. Bila sem na ultrazvoku trebuha, kjer je izvid naslednji: Desno v spodnjem delu ledvice je centralno vidna cca 0,5 cm velika ploščata hiperohogenost droben konkrement ali fibrozni traček, ki pa ne pozvročata ovire v odtoku. Zastoja v votlih sistemih ledvid pri UZ raziskavi ni videti, prav tako nista dilatirana pregledna dela sečevodov. Jasnih konkremenetov v urotraktu ni videti. Sečni mehur je dobro izpolnjen, stena ni zadebeljena, v lumnu ni videti posebnosti.

IMam vprašanje, ker me že 14 dni moti pekoča, ostra, topa, zbadajoča bolečina, mi je zdravnik predpisal spasmex in analgetik. V krvi so odkriti elitrociti, zato moj zdravnik sumi na pesek na levi strani, ki pa ni bil videl na ultrazvoku. Ali je možno, da se kljub temu da imam na desni strani ledvice odkriti kamen, bolečina prenese na levo stran in se tvori v pesek? Spijem veliko tekočine in se veliko gibam, dva dni je bolečina prisotna, dva dni spet ni bolečine? Ali mislite, da je vzrok pesek? Kašen nasvet mi priporočate? Občasno se pekoča bolečina razvije tudi v dimlje, ampak kmalu poneha. Ali se lahko pri urologu opravi tudi poseg, kjer se posesa pesek iz sečovoda, ali je pesek nevaren v telesu? Lep pozdrav, Anita

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Pozdravljeni, 

karakter bolečin, ki jih imate je zelo nenavaden za bolečine, ki jih povzročajo kamni v sečilih. Glede na anamnezo in na podatke, ki ste jih predstavili, sklepam, da imate v najprej težave z vašo hrbtenico in da govorimo o preneseni bolečini. Eritrociti v urinu bodo prisotni vedno, kadar bo v ledvici kakršenkoli kamen. 

Svetujem vam najprej pregled pri ortopedu in oceno stanja z njihove strani.

S spoštovanjem. 

PREBERITE ŠE