VPRAŠALI STE
09.12.2020|12:25|Miha
Prostata težave

Spoštovani!

Star sem 69 let, suh in v dobri psihofizični kondiciji, brez zdravil. Težave so se začele pred približno 5 leti, ko sem imel povišan PSA na 4.5. Od takrat do danes sem opravil 3 x biopsijo in 2x MR. Pri prvi biopsiji je bila ugotovljeno močno enostavno kronično vnetje in prejel ustrezna zdravila. Vse ostalo je bilo bp. Na zadnjih dveh pregledih je bil ugotovljen zastoj urina (133 ml) in za 2cm zožena uretra prostatika. Dobil sem zdravilo Omnic Ocas in bil napoten na TRUP. V bolnici si me ponovno pregledali in vse, razen zastoja urina, je bp. Predpisali so mi novo zdravilo Combodart in naj se ponovno zglasim po 6 mesecih. Težav z uriniranjem nimam. Do 5x grem preko dneva, ponči 1x ali pa tudi ne. Velikost prostate je 38ml. Je pa moj oče umrl za rakom prostate, zato sem pri mojem urologu še bolj pod drobnogledom. Ko sem pregledal stranske učinke novopredpisanega zdravila, me je pa kar zaskrbelo. Ker sedaj res nimam težav, razen morda povišanega PSA 6, me zanima ali do ponovnega pregleda smem jemati staro zdravilo. Bi bilo to tako zelo narobe, glede na to, da prostata ni tako zelo povišana, da bi jo bilo potrebno z dutasteridom še zmanjšati. Sem laik, ampak večji problem vidim v zabrazgotinjenju po hudem vnetju

Hvala za vaš odgovor in lep dan

Miha

 

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Zahvaljujem se vam za vprašanje. Kot ste že sami zapisali in kot sam vedno trdim, človek je sam sebi najboljši zdravnik, ste dobro ocenili, da morda zdravljenje z dutasteridom ni na mestu. S to vašo tezo se popolnoma strinjam, saj imate, vsaj po UZ preiskavi prostate, le to manjšo od 40 ccm zatorej tudi ni prave indikacije za zdravljenje z dutasteridom. V Combodartu, kot verjetno že veste, je tudi tamsulozin. Svetujem vam, da nadaljujete z zdravljenjem samo s tamsulozinom.

Zastoj urina, ki ga imate lahko v daljšem obdobju postane težava, saj je zaradi neizpraznjenega sečnega mehurja le ta kronično vzdražen in lahko to potem privede do okvare delovanja tako sečnega mehurja kakor tudi potem kasneje zapiralke sečnice.

Iz vašega zapisa nisem razbral ali ste opravili endoskopski pregled sečnega mehurja ali sečnice. Te preiskava je dovolj dober pokazatelj ali obstaja indikacija za operativni poseg.

Lepo vas pozdravljam!

 

 

 

 

PREBERITE ŠE