VPRAŠALI STE
20.12.2020|21:20|Frančišek
Laserski postopek zmanjšanja prostate

Pozdravljeni!

 

Pred nevi sem bil na urološkem pregledu - izvida niti še nimam - in sem dobil napotnico za TURP. Prostata, ki je bila ocenjena na 65 cm3, se boči v mehur in povzroča težave, ki sem jih sam po vprašalniku IPSS ocenik s 24 točkami.

 

Zdravnik je dejal, da mi dodatna zdravila (zdaj jemljem Omnic Ocas) ne bi pomagala. Vprašal sem o laseskem posegu, za katerega sem bral, da je manj neprijetem kot klasični, in je pojasnil, da se to pri nas ne dela.

 

Zdaj pa prebiram vaše odgovore, kjer pa ta poseg omenjate, recimo:

 

"Kot rečeno bi zaradi velikosti prostate bilo potrebno pri vas prvenstveno opraviti adenomektomijo, kot pa transuretralno receksijo oziroma transuretralno purizacijo z laserjem".

 

Ali pa:

 

"Drugi vzrok za manjše število TURP je tehnološki napredek, ki je prinesel druge neinvazivne metode benigno povečane prostate - laserske ali termične minimalno invazivne postopke."

 

Kako je torej s tem?

 

Hvala in lep pozdrav!

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani,

težave pri uriniranju, ki so povezane s povečano prostato in z občasnim vnetjem v njej so najrazličnejše. Urologi se odločamo o tipu operacije prvenstveno glede na velikost le te in sekundarno tudi glede na želje bolnikov.

Glede na velikosti vaše prostate, ki ne presega 80ccm, v tem primeru odstranitev adenoma skozi sečni mehur, ki se ga lahko opravi bodisi z odprto tehniko bodisi laparoskopijo (+- robot), pri vas ne pride v poštev. Minimalno invazivni postopki kot so laserska enukleacija ali laserska vaporizacija (green lightso za vas sprejemljive tehnike, pri čemer je treba poudariti, da je zlati standart pri prostatah, ki ne presegajo 80ccm še vedno transuretralna resekcija prostate.

Pooperativni rezultati so pri vseh operativnih postopkih praktično podobni, je pa nekaj več iritativnih motenj pri uriniranju po laserski vaporizaciji, ki lahko zaradi same tehnike povzroči nekaj več draženja živcev, ki so odgovorni za oživčenje tega dela sečil.

Če bi želeli opraviti transuretralno resekcijo prostate, vam jo bomo lahko v kratkem ponudili tudi v naši ordinaciji.

Lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE