VPRAŠALI STE
20.01.2017|16:57|vojko
Pozitivna punkcija prostate

Spoštovani,star sem 67 let počutim se dobro,nimam nobenih uroloških težav.Leta 2013 so mi pri rutinskem pregledu z UZ našli izrastek v mehurju.Po TUR je bil vzorec pozitiven.V mehur so mi 6x ustavli virus tuberkuloze.Po enem letu so pri citoskopiji odkrili še majhen papilom.Po hladni biopsiji vzorec ni bil maligen.2015 je bil opravljen test PSA 4,13ng/ml razmerje 11,6%.2016 ponoven test PSA 4,41ng/ml razmerje 12,5% in punkcija prostate(10x),vsi vzorci so bili negativni.Pri naslednjem testiranju PSA so bile vrednosti 4,40ng/ml razmerje 9,6%,pri punkciji (10x) je bil eden vzorec (četrti) pozitiven(2mm ,20% od vzorca).Prostata meri 22ml,je simetrična in nehomogena na račun kalcinacij-predvsem vdesnem lobusu.Kapsula izgleda intaktna ,vezikuli nista dilatirani,v mehurju ni RU.Zdravnik pedlaga zaenkrat opazovanje ,sam pa se nagibam operativnemu zdravljenju.Prosim za vaše mnenje. LP Vojko!

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Pozdravljeni, 

glede na opis bi sklepal, da so vam odkrili raka na prostati. Niste napisali, za kakšen tumor je šlo po oceni po Gleasonu (ta podatek je vedno zraven). Kakorkoli že, odločitev o operativnem posegu sprejmite po pogovoru z vašim lečečim urologom. On ali ona vas mora o možnostih zdravljenja in o možnih zapletih pri in po operaciji jasno informirati. 

Verjamem, da je strah pred rakom močan motivator pri odločitvi za kirurško zdravljenje, vendar je za vaše nadaljnje kvalitetno bivanje na tem svetu potrebno pridobiti čim več informacij.

Na drugi strani pa je potrebno še poudariti, da je pri mlajših pacientih verjetnost, da je bolezen bolj agresivna, kot je to odkrito pri biopsiji prostate, višja.

S spoštovanjem.

PREBERITE ŠE