VPRAŠALI STE
26.01.2017|17:37|Tonač
Zmerno in slabo diferenciran adenokarcinom prostate

Zaradi težav z nočnim uriniranjem, sem bil na pregledu prostate pri urologu. Ugotovil mi je precejšnje povečanje prostate, predvsem, pa se mi je vrednost PSA v enem letu povečala iz 4,3 na 6,306 ug, S-OSA(prosti):0,843ug/. Urolog mi je svetoval punkcijo, kar sem pri njem 30.11.16 tudi opravil. Rezultati punkcije so pokazali prisotnost rakavih tvorb pri 2 od 12 vzorcev. V L6 tumor zajema 1mm od 12 mm tkiva, v D3 5 mm od 13 mm tkiva prostate.

Urolog v šempetrski bolnišnici predlaga radikalno prostatektomijo. Dal mi je napotnici za CT za ugotovitev morebitne razširjenosti rakavih tvorb drugje in za anesteziologa. Moje vprašanje je ali menite, da je nujno potrebna odstranitev tako prostate kot tudi testisov in bezgavk.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vam želim uspešno delo.

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Pozdravljeni, 

glede na podatke, ki ste mi jih poslali, sklepam na srednje- ali visokorizičen karcinom, pri katerem je potrebno pred operacijo opraviti zamejitvene preiskave. Za oceno potrebe po odstranitve bezgavk imam premalo podatkov, lahko pa si sami izračunate, glede na histološki podtip, vrednost PSA in število vzorcev, verjetnost zasevanja v lokalne bezgavke. Na internetu obstaja veliko strani za izračun te verjetnosti (normogram po Briganti-ju). Testisov vam ne bo dostranil nihče, ker to ni del operativnega zdravljenja raka prostate.

S spoštovanjem.