VPRAŠALI STE
06.03.2017|10:11|vojko
Prostatitis chronicus

Imam diagnosticiran Prostatitis chronicus, imam težave z urgentnim uriniranjem, zaostajanjem urina in izcedek ki je zelo moteč. PSA 2.0 ng/ml, Abdomen občutljiv v žlički, prostata boleča.

Testi na spolno prenosljive bolezni so negativni, bakteriološka analiza spermijev kaže vse v normali, urin kaže povečanje bakterij ampak ne veliko. Ima pa urin oster vonj. Sam jemljem kanefron in pijem različne čaje z kamilico.

Zadnji pregled UZ mi je pokazal tudi tekočino v levem modu (3mm širok plašč). Kaj bi lahko bila ta tekočina? Kaj lahko naredim? Zanima me kako poteka in na kakšen način se lahko preveri tekočino prostate in prisotnost bakterij v tekočini prostate? Kdo lahko opravi takšen preizkus v Sloveniji in koliko stane analiza tekočine prostate? Kakšen način zdravljenja priporočate ?

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani,

težave s kroničnim prostatitisom so dokaj ne specifične, diagnostiko pa lahko opravi urolog v centru kjer izvajajo neposredno mikrobiološko analizo tekočine iz prostate (eksprimata). Preiskavo lahko opravite v vseh večjih bolnicah, ceno analize te tekočine pa krije zdravstveno zavarovanje. Glede zdravljenja svetujem mesečno antibiotično kuro s kinoloni in pitje dovolj tekočin. Žal tudi takšna terapija ni vedno uspešna, na kar mora urolog posebej upozoriti vsakega pacienta.

Lep pozdrav

PREBERITE ŠE