VPRAŠALI STE
13.03.2017|10:37|Ivl
Sposobnost Hematurija

Lep pozdrav

 

Že nekaj let imam ugotovljene ledvične kamne v obeh ledvicah. Kamni so kar veliki a do sedaj niso povzročali težav. V zadnjih dveh mesecih pa se je očitno manjši delec preselil do mehurja in od tam noče ven. Čutim ga kako se premika. Posledica tega pa je hematurija ki sicer z prostim očesom ni vidna. V laboratoriju pa jo ugotovijo. Včasih ko me močno zareže v mehurju je potem nekaj časa rožnata voda. Sedaj sem dobil napotnico za urologa.

Zanima me naslednje:

1. Koliko časa lahko vstraja ta hematurija. Govorimo o tednih mesecih. Koliko časa?

 

2. Ker imam v kratkem zdravniški pregled za službo na katerega gremo vsake 2 leti. Ali bi mi lahko zaradi te hematurije ki je skoraj 100% posledica kamnov. Ostali krvni in urinski testi so normalni tudi Kreatinin ki je 80. Torej ali mi zaradi omenjene hematurije ne bi podpisala zdravniškega spričevala za delo delavnega inštruktorja v VDC ju. Malce me skrbi ker je zdravnica na medicini dela zelo dosledna. Hvala za vaš odgovor

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Posredujem vam odgovore na vaša vprašanja:

- Hematurija lahko vztraja vse dokler bodo kamni prisotni v votlem sistemu sečil.

- Krvavitev sama po sebi ni sicer neposredno nevarna, vendar dvomim, da bo zdravnik medicine dela podpisal zdravniško dovoljenje, vse dokler ne bo opravljena popolna diagnostika in zdravljenje te hematurije. V redkih primerih se namreč lahko zgodi, da so vzroki za krvavitev drugi, bolj resni. Svetujem, da opravite CT trebuha s kontrastom in se nato z izvidom zglasite v urološki ordinaciji. Svetujem vam da opravite pregled tam, kjer vam bodo tudi nadaljevali z zdravljenjem kamnov (Center z opremo za zdravljenje kamnov).

Lep pozdrav!

PREBERITE ŠE