VPRAŠALI STE
14.03.2017|14:15|Martin
Manjša leva ledvica z ledvičnimi kamni

Pozdravljeni!

Na podlagi različnih slikanj, nazadnje sekvenčna scintigrafija je bilo ugotovljeno naslednje: desna ledvica popolnoma zdrava, leva ledvica pa je v obeh premerih manjša in je slabše perfundirana, v parenhimski fazi je kopičenje radiofarmaka difuzno zmerno oslabljeno in neenakomerno.

Obojestransko je prisotna lažja, prehodna odtočna motnja, ki že spontano po aplikaciji duiretika v 15. minuti preiskave promptno in popolnoma popusti.

Relativni funkcijski delež leve ledvice je 33,45%, desna pa 66,55%.

Klirens MAG3 je 445,3 ml/min/1,73 m2 in je v mejah normalne vrednosti.

 

V zadnjih dveh letih sem imel hudo vnetje leve ledvice in sečevoda, v bolnišnici mi med operativnim posegom s katetrom niso mogli odstraniti ledvičnih kamnov, ki so v levi ledvici (največji 1,9 cm), nato sem bil 4x na zunaj telesnem drobljenju kamnov v DC Bled, kjer tudi niso uspeli očistiti kamnov iz leve ledvice.

 

Večkrat imam hude bolečine v ledvici, povišan pritisk, bolečine oz. napet trebuh, sem skoraj brez apetita, prehitra prebava, stalna žeja, veliko potenja, veliko vnetij, ... posledično zelo slabo splošno počutje.

 

Prosim za nasvet, kako se lotiti ozdravitve leve ledvice oz. odstranitve kamnov, ki mi po mojem povzročajo vse prej naštete težave?

 

S spoštovanjem,

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Glede na podatke, ki ste mi jih podali, sklepam da gre že za precej okvarjeno ledvico. Glede na vse posege ki ste jih opravili, bi bilo smiselno, da se pogovorite z urologom o možnosti odstranitve leve ledvice. Sicer še vedno obstaja možnost poskusa endoskopskega zdravljenja oz. odstranitve kamnov, vendar glede tega svetujem, da to opravite v centru kjer imajo več izkušenj s takšnimi primeri kot je vaš.

Lepo pozdravljeni!

PREBERITE ŠE