VPRAŠALI STE
04.08.2017|14:16|bili
Ciste na testisih in prostatitis

Star sem 45 let. V levem testisu sem dalj časa tipal zatrdlino, ki je bila večinoma neboleča, zaradi česar me je osebni zdravnik poslal na UZ testisov. Diagnoza UZ je sledeča:

Oba testisa sta normalne velikosti, homogene strukture, doplersko pokažeta normalno vaskularizacijo. V predelu spodnjega pola levega testisa, medialno in subkasularno je vidna zelo drobna okroglasta anehogena cista premera 1-2 mm. V ostalem testisa ne pokažeta drugih posebnosti.

V glavi epididimisa levo so vidne posamezne, vsaj tri zelo drobne okroglaste anehogene ciste, največja velikosti do 6 mm-spertmatokele. Zelo drobna spermatokela premera 1-2 mm tudi je vidna v glavi epididimisa desno. V ostalem edpididimisa ne pokažeta drugih očitnih patoloških sprememb. V oba hemiskrotumu, bolj desno je vidna minimalna količina tekočine v smislu začetne hidrokele.

Na osnovi izvida mi je os. zdravnik napisal napotnico za urologa. Praktično od 20 leta dalje imam občasni prostatitis, ki sem ga občasno zdravil z primotrenom oz. nolicinom, vendar se je na leto pojavil ponovno vsaj 3x.

Edino kar mi je pomagalo za dalj časa ublažiti pekoč občutek je bil Prostaplast, ki pa ga ne želim več uporabljati, ker ni pri nas potrjeno zdravilo. Veliko sem prebral tudi o zdravilu Prostalgene in me zanima kakšno je vaše mnenje o temu zdravilu.

Prosim vas za nasvet kako postopati. Nabolj me seveda skrbijo ciste, ki kot berem na spletu lahko postnejo rakave. Kako se jih znebiti in predvsem kako ustaviti tudi ponavljajoče prostatitise. Vedno, ko me zdravnik pošlje v laboratorij izvid ne pokaže na urinu nič posebnega (malo bakterij, malo eritocitov, vse pa v sprejemljivih mejah), voda pa peče, včasih tudi uide nekaj kapljic, iz penisa priteče malo prozorne teočine, nato pa se s časoma vse skupaj malo umiri. V času ko so težave tudi erekcija ni taka kot mora biti in tudi želja po seksu s partnerko je manjša. Imam stalno partnerko, včasih ko sva seksala brez kondoma je imela občasno vaginalna vnetja, ki jih njena ginekologinja ni znala identificirati, dvakrat sva oba tudi jemala anibiotik Ciproby. Odkar uporabljava kondome teh vnetij ni več.

Tudi UZ prostate sem že 2x opravil a nikoli ni bila povečana preko sprejemljive meje.

Hvala za vaše odgovore in nasvet kako naj postopam dalje, kateremu urologu naj grem z napotnico in kakšne preiskave bi po vašem mnenju bilo potrebno še narediti.

 

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani,

kot prvo naj vam pojasnim, da ciste na epidedimih niso nevarne in ne gredo v rakaste spremembe, zato je njihovo spreminjanje nepotrebno, razen če bi se povečale in bi vas motile s svojo velikostjo. Kar se prostatitisa tiče, vam svetujem le konzulativne ukrepe v smislu pitja dovolj tekočin, občasno uporabo brusnic in antibiotik, le v izjemnih primerih, kadar bi bile težave v smislu draženja bolečini podobno tako močne, da bi bilo potrebno poiskati zdravnika. Prozorna tekočina iz penisa je lahko povezana poleg s kroničnim prostatitisom tudi z nespecifičnim vnetjem sečnice. Svetujem vam tudi pregled oz. bris sečnice na mikoplazmo, ureoplazmo in klamidijo.

Upam, da sem vam pomagal z odgovori, lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE