VPRAŠALI STE
21.06.2016|09:12|zaskrbljena
RAK PROSTATE

Pozdravljeni!

Oče je star 78 let, imel je težave z uriniranjem, zato je šel na preiskave prostate izvidi so sledeči: v 4 REGIJAH ADENOKARCINOM GLEASON 3+4.

Zdravnik nam je predlagal obsevanje, nič natančno pa ni obrazložil kako to poteka, zdravljenje (bonica Rakičan), vprašala sem ga tudi glede stranskih učinkov pri obsevanju, kolikokrat bo to moral opraviti, nisem dobila nobenega odgovora. Odgovor zdravnika je bil, boste izvedeli v LJuljani na okološki kliniki. Bila sem šokirana, oče pa še bolj na takšnem obnašanju. Prosim vas, če mi lahko vi obrazložite diagnozo in ali je še kakšen drug način zdravljenja razen obsevanja. Smo namreč doma v Prekmurju, zdravljenje pa je v LJulbjani, glede na očetovo starost, pa bo to precej naporno vsak dan vožnja. Upam, da sem bila dovolj natančna glede vprašanja, za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Zaskrbljena hčerka Metka

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Pozdravljeni, 

pri vašem očetu so urologi diagnosticirali raka na prostati. O načinu zdravljenja se bolnik običajno pogovori z lečečim urologom. Če se je gospodov odločil za obsevanja, potem sklepam, da je še v dovolj dobri kondiciji.

Obsevanje je ena od možnosti radikalnega zdravljenja, torej zdravljenja z namenom ozdravljenja tega karcinoma. Druga možnost radikalnega zdravljenja je kirurško - z operacijo - odstranitvijo prostate in po potrebi lokalnih bezgavk. Gospodov urolog se je odločil za obsevanje zaradi njegove ocene o bolnikovi telesni sposobnosti, starosti, ocene razširjenosti bolezni.

Obsevanje izvajajo, žal, le v Ljubljani, tako da bolnik opravi nekajkratni obisk (lahko tudi do 15 - krat), ko mu vsakič delno obsevajo prostato. Pred tem ga pregleda tudi konzilij zdravnikov, ki podajo pozitivno mnenje, da je gospod primeren kandidat z njiihove strani za omenjeno zdravljenje.

Upam,da sem vam pomagal z odgovorom.

S poštovanjem, 

Dr. Ljubo Breskvar, spec. urolog

PREBERITE ŠE