VPRAŠALI STE
01.02.2018|14:20|Sabina
Lipom in kamen na ledvici

Spoštovani dr. Breskvar,

 

na vas se obračam zaradi dveh razlogov. Prvič, zaradi dosedanjih ne najbolj pozitivnih izkušenj v našem ZD in celjski bolnici in drugič, ker ste pred nekaj leti zdravili mojo mami, ki je imela raka na ledvici in še vedno poudarja, da ste bili najbolj strokovni in zaupanja vredni od vseh zdravnikov. Meni so decembra 2016 na UZ trebuha odkrili na desni ledvici (verjetno) angiomiolipom (14-15mm) ter na levi ledvici 2 kamna (14mm in 6mm) Januarja 2017 pa so na CT ugotovili, da imam na desni ledvici (najverjetneje) lipom (13mm) in na levi ledvici en kamen (12mm) ter en lipom (8mm). V letošnem januarju sem imela kontrolni UZ, kjer so na desni ledvici ugotovili porast lipoma (2cm) in kamen na levi ledvici (7mm) ter lipom (9mm). Rezultati so me zelo prestrašili zaradi rasti lipoma, saj do sedaj še nikjer nisem dobila nobenih pojasnil, razen da bomo spremljali situacijo. Vse kar sem do sedaj izvedela o lipomih, sem prebrala na netu. In sicer, da naj ne bi bil jasen vzrok nastanka le-teh, da je pri ledvicah velika stopnja rizika, da benigna tvorba postane maligna, da obstajajo neka zdravila za zmanjševanje lipomov in da so tudi lipomi, čeprav benigne tvorbe, življenjsko nevarni, saj ob rasti lahko pričnejo krvaveti. Ker se mi 2cm ne zdi več tako malo, sem resnično prestrašena, v bolnici imam pregled šele 25.05. in se bojim da bo do takrat stanje še slabše. Zanimiva mi je tudi opazna razlika pri velikosti kamna in sem spraševala, če je možno, da sem uspela kamen sama nekoliko "stopiti" s pitjem večjih količi tekočine in jutranjo limono, pa je bilo rečeno, da po vsej verjetnosti ne, da samo aparati različno kažejo dimenzije. Zanima me, ali se tudi na vaši kliniki ukvarjate s tovrstnimi težavami, ker ne vem, kam bi se še lahko obrnila. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav Sabina

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Najprej se vam najlepše zahvaljujem za zaupanje vas in vaše matere in upam, da je z vašo mamo vse dobro. 

Kar se lipomov ali angiomiolipomov tiče naj povem, da le ti niso nevarni do velikosti 0-4 cm, pri katerem pa se lahko verjetnost za krvavitve v področju ledvic oz. lipomov statistično tako močno dvigne, da se bolj splača tak lipom odstraniti. Zatorej vam svetujem le sledenje s polletnimi kontrolami ultrazvoka. Če bi se sprememba povečala do velikosti približno 4 cm pa bi bil potreben posvet o kirurški odstranitvi te spremembe.

Kar se kamnov v ledvici tiče pa vam svetujem, da opravite popolno diagnostiko kamna oz. da pokažete slike kateremu od urologov, lahko se zglasite tudi v naši ambulanti, kjer bi vam potem pojasnil kakšne so možnosti zdravljenja. Naj vam pojasnim, da so te možnosti v Sloveniji omejene le na večje bolnišnice, saj po meni znanih podatkih ni trenutno privatne ustanove, ki bi bila tehnično dovolj močna, da bi lahko izvajala tovrstne posege na ledvicah, torej odstranitve kamnov. Kamen, ki ga imate, vam ne bo uspelo raztopiti s kakršnokoli mešanico zdravil ali živil.

Upam, da sem vam pomagal z odgovorom in vas lepo pozdravljam!

PREBERITE ŠE