VPRAŠALI STE
24.02.2018|06:26|Valentin
Operacija prostate

Star sem 71 let, že deset let imam povečano prostato (55 mll), nekaj zadnjih let sem jemal Combodart, zaradi stranskih učinkov, sedaj že kako leto jemljem Prostadin. PSA imam po zadnjem laboratorijskem izvidu 1380 ug/L, sicer pri tem ne vem ali je urolog upošteval da sem jemal zgornji zdravili, sicer pravi, da je le ta v mejah normale. V zadnjem letu se mi je odvajanje urina zelo poslabšalo. Ob tem imam tudi kronično bakterijsko vnetje mehurja kar mi je bilo zadnjič potrjeno s cistoskopijo in naročeno zdravljenje z uvinim čajem. Pretok urina se mi je zmanjšal na najnižjo možno enoto, pa tudi čas uriniranja (kapljanja) se je zelo podaljšal, tudi do 5 minut in več. Pretok je šibak in vmes velikokrat prekinjan. Zadnjič pri pregledu se mi je urin pri uriniranju za uroflov popolnoma ustavil. V podobnih primerih se šele čez čas in po ustrezni hoji povrne. Sedeti ne morem dalj časa in tudi ne voziti avta. Zaradi vsega tega ne upam na daljša potovanja, prireditve in obiske. Urolog pravi, da bo potrebno vstaviti kateter z vrečko, jaz se s tem ne strinjam. Saj so danes zelo razvite razne laserske metode operiranja prostate in mislim, da bi se ta problem operativno rešil.

Kot prvo se mi zastavlja vprašanje, ali je krivo povečanje prostate ali kronično vnetje mehurja za tako poslabšano stanje uriniranja. V kolikor gre za vzrok prostate, ali se da problem rešiti z operacijo prostate in kako nizek mora biti pretok, da se taka operacija odobri. Sprašujem pa tudi, kako je z mojo PSA ob upoštevanju jemanja omenjenih tablet, ali je še sploh v mejah normale. Kako je z operacijo in kdo bi me napotil.

 

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Zahvaljujem se vam za poslano vprašanje in vam svetujem, da se v najkrajšem času s katerim od urologov dogovorite za operativno zdravljenje prostate - transuretralna resekcija prostate. Sklepam, da je pri vas težava ne samo v velikosti ampak tudi v procesih, ki potekajo znotraj prostate in naredijo le to nekoliko rigidnejšo in se zato prostatična sečnica nekoliko težje odpre oz. sprosti za dovoljšnji pretok. Seveda obstaja možnost, da so kontrakcije sečnega mehurja bistveno zmanjšane in vam v tem primeru tudi ta operacija na prostati morda ne bo pomagala dovolj, da bi bili s stanjem zadovoljni. V tem primeru bi bilo smiselno pred posegov opraviti še urodinamsko preiskavo sečnega mehurja in sečnice, za dokončno potrditev prisotnosti zapore urina pri vstopu iz sečnega mehurja. Na operativni poseg vas lahko napoti zdravnik, vendar bi pred tem vsekakor potrebovali urološki posvet.

Kar se PSA tiče, vam tako finasterid kot dutasterid lahko zmanjšata vrednost PSA, tako da le tega praktično razpolovita. O delovanju naravnih zdravil na vrednost PSA pa vam ne morem odgovoriti, saj na tem področju nimam dovolj izkušenj.

Upam, da sem vam odgovoril zadovoljivo.

Lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE