VPRAŠALI STE
20.03.2018|04:14|Bojc
Spremembe na prostati

Pozdravljeni, star sem 57 let.UZ trebušnih organov zaradi pogostega uriniranja, vsaj dvakrat ponoči, občutek močnega tiščanja na vodo, čeprav količinsko ni sorazmerno, zakasnelo uhajanje vode po opravljeni potrebi. UZ ostalih organov bp, volumen prostate izmerjen transabdominalno 32ccm, v levem lobusu 22mm velik suspektni hipoehogeni areal. PSA meritve še nisem opravil. Zanima me vaše mnenje glede nadaljnih preiskav, ni problem samoplačniški pregled, kako pa je v primeru večjih posegov in daljšega zdravljenja, napotitev v bolnišnico ?

Hvala za odgovore.

 

 

 

 

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Imeli smo tehnične težave na strani, zato se vam iskreno opravičujem za poznejši odgovor.

Po opisu sodeč vsekakor prvenstveno potrebujete klinični pregled prostate, ki ga lahko opravite v katerikoli urološki ambulanti, nato pa bi sledila diskusija o potrebnih dodatnih preiskavah, prvenstveno imam v mislih MR prostate in po potrebi biopsijo prostate, če bi vrednost PSA ali klinični pregled prostate pokazal prisotnost sumljivih sprememb.

UZ preiskavi sam ne zaupam, ne glede na odkrit suspektni hipoehogeni areal v prostati, saj se rak prostate redko odkrije s to preiskavo, ker običajno rakasto tkivo prostate ni bistveno drugačno od navadnega tkiva prostate pri ultrazvočni preiskavi.

Glede večjih posegov bi se lahko pogovorili po tem, ko bi imeli vse podatke o vašem dejanskem stanju prostate.

Lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE