VPRAŠALI STE
08.05.2018|14:20|Manca
močna otečena moda

Spoštovani dr., z zaskrbljenostjo se obračam na Vas, in prosim za kakršnokoli pomoč ali nasvet.

Mož (67 let) ima zelo močno otečena oziroma povečana moda in hkrati tudi popolnoma prekrit penis; v velikosti glavice dojenčka. Bolečin ne čuti, morda blago ob pritisku. Pri uriniranja ima težave.

Pri pregledu pri OIZ je dobil injekcijo (zdravnik ni povedal, kakšno) in tbl. Claritine. Napoten je bil v laboratorij za analizo krvi. Zdravnik je bil sicer presenečen ob pogledu, vendar je dejal, da to ni nič hudega.

Izvid krvi ni pokazal nobenih posebnosti. Bil je v redu in tbl. Claritine je mož prenehal jemati. Tako mu je namreč bilo naročeno. Pregled je zdravnik opravil le prvič, nato pa nič več.

Ker je moževo stanje takšno kot je bilo na začetku; nič ni bolje; morda le malenkost zjutraj; sprašujem, kaj naj naredi.

Mož je sladkorni in srčni bolnik; za rakom mu je umrla sestra in trije bratje; eden v starosti 53 let.

Mož ne uporablja računalnika, zato pišem jaz. Hvaležna bom za odgovor.

Anica Žagar

 

 

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani,

v vašem vprašanju je tudi že odgovor za težave vašega moža. Sladkorna bolezen in tudi srčno obolenje povzročajo zastajanje vode v telesu, predvsem srčno obolenje pa lahko povzroči otekanje tako nog kakor tudi zunanjih genitalij. Svetujem, da gospod prvenstveno opravi pregled pri kardiologu, ki mu lahko spremeni terapijo, vsekakor pa vam svetujem tudi pregled pri urologu zaradi izključitve obolenj na prostati, ki je lahko redkeje vzrok za omenjene težave.

Lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE