VPRAŠALI STE
15.06.2018|19:22|ŠIME
PIRADS 4 in izvid biopsije

Dne 14.6.2018 sem vam poslal vprašanje pod istim naslovom vprašanja in sem pozabil napisat starost - 57 let.

In še dodatno vprašanje, kakšne preiskave bi še vi predlagali glede na izvid MR-PIRADS 4 in negativna biopsija, ter vidna lezija 1 cm. Ker če je ta lezija pozitivna, potem mislim, da je nujno ukrepanje takoj, vendar za postavitev diagnoze more biti biopsija pozitivna, ne vem če prav razmišljam?

Hvala za odgovor.

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Z začetkom uporabe magnetne resonance se je pri diagnostiki karcinoma prostate stanje za odkrivanje tega karcinoma bistveno izboljšalo, vendar imamo kljub temu urologi precej težav s povzemanjem rezultatov in nemalokrat so rezultati negativni, da si ravno se opravi natančna biopsija v področje, ki je spremenjeno. Verjetnost, da je prisoten karcinom pri prisotnosti lezije PIRADS 4 je okoli 30%. Seveda je možno, da je urolog pri biospiji prostate zgrešil to področje, zato je jasno najbolj natančno biopsijo možno narediti s tako imenovano fuzijsko biopsijo z MR, ki pa je žal v Sloveniji ne opravlja nihče.

Iz podatka, ki ste mi ga poslali vam lahko samo zagotovim, da je vrednost PSA v vrednostih, ki niso alarmantne in bi vam zato svetoval ponovitev tega markerja čez 3 mesece in posledično, če bi se vrednost PSA ponovno povišala, ponovno biopsijo prostate.

Upam, da sem vam z odgovori pomagal in vas lepo pozdravljam!

PREBERITE ŠE