VPRAŠALI STE
09.09.2018|19:50|Črni
Erekcija

Pozdravljeni, leta 2016 mi je odstranjena prostata v UKC LB,vse je potekalo v redu, z

ikontenco je vredu, zadnji izvid PSA je 0,011.Problem je v erekciji, ni čisto mrtvo ,želja za sexsom je ogromna.Urolog v LB mi je povedal da živčno žilni snop ni poškodovan vas sprašujem kaj se da naredit.Pa še to,nekje sam prebral da v Mariboru je eden zdravnik ki te zadeve ureja če ni poškodovan živčno žilni snop.V naprej se vam zahvaljujem za pomoč,kot tudi za odgovor.

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Kot prvo naj vam pojasnim, da so za pojav erektilne disfunkcije odgovorni različni dejavniki in ne samo okvarna živčnega žilnega snopa. Ker ne poznam vaše starosti in zdravstvenega stanja vam ne morem podati dodatnih informacij, ali bi lahko tudi druge stvari vplivale na pojav erektilne disfunkcije, vsekakor pa je potrebno gledati na erekcijo kot na normalen fiziološki proces na katerega vpliva več pomembnih dejavnikov. Po odstranitvi prostate se v področju prostatične lože, mestu ki je prej ležala prostata, ustvari trdna fibrozna brazgotina, zato me čudi objavljanje podatkov o tem, da kdorkoli ureja živčno žilni snop po tej operaciji.

Kot rečeno, vam svetujem, da opravite primerno obravnavo pri urologu vključno z določitvijo hormonskega statusa in z ocenitvijo žilnih povezav z ultrazvočno Dopplersko preiskavo penisa.

Za vsa dodatna vprašanja vam ostajam na razpolago in vas lepo pozdravljam.