VPRAŠALI STE
20.02.2019|20:52|Sašo
Zamenjava zdravila Combodart za zdravilo tanyza

Pred letom dni sem dobil zdravilo Combodart pri povecani prostati in Psa 5.0.Prosti 1.0. Po enem letu se je prostata zmanjsala iz 65 ml na 45ml.Psa 2.3. Zaradi stranskih ucinkov zdravila Combodart rast prsi in rahla bolecina v dojki mi je urolog zamenjal z Tanyza po potrebi. Naredili so mi tudi biopsijo in je bila 10 negativna. Zanima me ce Tanyza tudi vpliva na zmanjsanje Psa? Star sem 49l in brez tezav z uriniranjem. Na vodo grem 6xdnevno ponoci 0. Ali bo Psa spet pocasi zrastel nazaj.? Ali lahko po 1 letu poiskusim ponovno z Combodartom če bo Psa ponovno povisan? Kontrolo imam cez 1 leto.

Lep pozdrav

Sašo Kranj

Odgovarja Ljubo Breskvar, dr. med.:

Spoštovani!

Najprej naj vam odgovorim, da je zdravljenje s Combodartom oz. dutasteridom, ki je v njem namenjeno bolnikom, ki imajo težave z odvajanjem vode in ki imajo ob enem tudi povečano prostato. Če nimate nikakršnih težav pri odvajanju vode če tudi imate povečano prostoto to ni indikacija za zdravljenje s tem zdravilom.

Tanyz ne vpliva na velikost prostate. PSA vam bo zagotovo ponovno porasel saj zdravilo dutasterid umetno razpolavlja vrednost PSA. Kar se zdravljenja s Combodartom tiče vam moram povedati, da je tovrstno zdravljenje namenjeno dolgoročnemu zdravljenju, ki traja vsaj nekaj let.

Lepo vas pozdravljam!

PREBERITE ŠE