Prostatitis

Simptomatika je pri tem obolenju zelo raznolika.

Vnetje obsečnice ali prostate je pomembno obolenje, ki je sicer največkrat kronične narave, lahko pa gre tudi za akutno, življenjsko ogrožujoče obolenje. Glede na trajanje obolenja ga delijo na akutnega ali kroničnega (če traja vsaj 3 mesece).

Zaradi težje diagnostike (le v do 10 % primerov odkrijejo povzročitelja z rutinskimi preiskavami) je ločevanje prostatitisa od drugih obolenj težje. Kronični prostatitis je najpogostejši vzrok za ponavljajoče se okužbe sečil pri moških.

Zaradi praktičnosti so prostatitise razdelili v 4 skupine:

  1. akutni bakterijski
  2. kronični bakterijski
  3. kronični nebakterijski
    – vnetni (vnetne celice v semenu, eksprimatu ali seču po masaži prostate)
    – nevnetni (ni vnetnih celic v semenu, eksprimatu ali seču po masaži prostate)
  4. asimptomatski vnetni prostatitis

Simptomatika je pri tem obolenju zelo raznolika. Od nenadne vročine, mrzlic in pogostih, pekočih uriniranj do kroničnega poteka, ki se kaže z bolečinami v presredku, v področju skrotalne vreče ali na stegnih, brez težav pri uriniranju.

Diagnostika poteka z običajnimi preiskovalnimi metodami (analiza seča, eksprimat iz prostate po masaži le-te, digitorektalni pregled prostate, uroflowmetrija, določitev zastanka urina po uriniranju itd.), invazivnejše metode (biopsije) se niso izkazale kot uporabne, saj lahko pacientu povzročijo še več težav.

Zdravljenje z antibiotiki je obvezno pri akutnem prostatitisu, priporočeno pri kroničnem prostatitisu in ga lahko poskusimo tudi pri nebakterijskem vnetnem prostatitisu. Dodatno urologi velikokrat predpišejo tudi alfa adrenergične blokatorje, zdravila, ki omogočajo lažje praznjenje mehurja in omogočajo lažje odpiranje sečnice pri uriniranju.

Logo

Dobrodošli

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje te spletne strani uporabljajo piškotke.

SPREJEMAM VSE Sprejemam obvezne