Fimoza

Lahko gre za prirojeno stanje, ali za patološko stanje,
ki se ga zdravi kirurško.

Zožena kožica (prepucij) penisa, ki je ni moč potegniti čez glavico spolnega uda, imenujemo fimoza. Pri starosti 3 let lahko 89 % dečkov potegne kožico prepucija čez glavico penisa, pri odraslih pa je fimoza prisotna pri 1 % moških. Ločimo fiziološko in patološko fimozo. Pri prvi gre za prirojeno stanje, ki ga lahko urologi zdravijo samo z lokalnim mazilom, medtem ko patološko (posledica vnetij, poškodbe, drugih obolenj …) zdravijo kirurško.

Kirurško zdravljenje (obrezovanje, lat. circumcisio) lahko urolog opravi po dopolnjenem drugem letu starosti, izjemoma lahko tudi prej, če je otrok prebolel vnetje sečil ali če bi mu fimoza preprečevala normalno uriniranje.

Ker urolog obravnava pacienta celostno, je tudi bolj priporočljivo, da poseg cirkumcizije opravi urolog in ne kateri od drugih specialistov (plastični kirurgi, splošni kirurgi), saj se nemalokrat zgodi, da drugi specialisti, ki sicer opravijo poseg korektno, ne opazijo tudi drugih uroloških patoloških stanj, ki so lahko pridružena.

Indikacija za obrezovanje je fimoza, ki nastane zaradi ponavljajočih se vnetij in posledičnega brazgotinjenja kožice prepucija. Pri primarni (fiziološki) fimozi je prav tako potrebno opraviti obrezanje, če ima pacient ponavljajoča se vnetja sečil.

Logo

Dobrodošli

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje te spletne strani uporabljajo piškotke.

SPREJEMAM VSE Sprejemam obvezne