Obrezanje moškega (cirkumcizija)

Poseg opravi urolog v lokalni ali splošni anesteziji. Obrezanje je lahko plastično ali radikalno.

Pri plastičnem urolog odreže le del prepucija, tako da lahko njegov ostanek še pokriva glavico penisa, medtem ko po radikalnem obrezanju prepucij glavice penisa ne pokriva več.

Zelo priporočljivo je, da poseg opravi urolog, saj hkrati opravi tudi temeljit pregled zunanjih genitalij in tako občasno odkrije še kakšno dodatno patološko stanje, ki ga drugi specialisti kirurških strok ne opazijo.

Poleg estetskega dejavnika je treba upoštevati tudi možnost, da se zožitev ponovi. Zato npr. pri kroničnih vnetjih prepucija urolog predvsem skrbno odstrani okvarjen del prepucija, nato sledi estetski del operativnega posega in dokončni dogovor o radikalnosti posega.

Sam poseg traja okoli 20 minut, med posegom pacient pove operaterju, ali ga morda boli. Če se to zgodi, urolog doda še nekaj več lokalnega anestetika in s posegom počaka, dokler bolečina ne izgine.

Po posegu medicinska sestra zavije penis s sterilnim obkladkom, politim s sterilno fiziološko raztopino. Takšne obkladke je potrebno menjati 3 do 4-krat dnevno do zacelitve, kar pri zdravem moškem traja okoli 10 do 14 dni. Šivi kože odpadejo sami. Spremljajoča obolenja lahko podaljšajo celjenje tudi do treh tednov. V času celjenja lahko pacient začuti rahlo zbadanje in srbenje v področju operativne rane. Prav tako lahko traja še nekaj tednov, preden se glavica penisa prilagodi novemu stanju (brez zaščite), in v tem času nekateri pacienti navajajo poudarjeno občutljivost glavice. Lahko se zgodi, da se začne koža glavice sušiti in luščiti. Urologi takrat običajno priporočajo uporabo mazil (za občutljivo kožo), dokler se stanje ne popravi oz. pomiri.

Zapleti so zelo redki: krvavitev po posegu, zmanjšana občutljivost glavice penisa in začasno otekanje ali obarvanost spolnega uda.

Logo

Dobrodošli

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje te spletne strani uporabljajo piškotke.

SPREJEMAM VSE Sprejemam obvezne